Uppmärksammande av ston med bevarandevärd härstamning

Sverige har ett bevarandeansvar för sina inhemska djurraser, och Svenska Russavelsföreningen har såsom stamboks- och registerförande förening för gotlandsruss i Sverige, en viktig uppgift att försöka se till att de stammar som finns i rasen skall bevaras inför framtiden.

Svenska Russavelsföreningens styrelse har beslutat att arbeta för att uppmärksamma gotlandsrusston med härstamning som av olika orsaker kan anses vara extra värd att bevara. Detta efter att frågan åter diskuterades vid den träff som var med styrelse och avelsvärderingsnämnd hösten 2016.

Detta infördes redan 2010 då ett 10-tal ston erhöll ett brev om att deras ston ansågs extra bevarandevärda. Sedan slutet av 2010 har inga brev skickats ut, men enligt styrelsebeslut ska detta återupptas under 2017.

Det är i första hand stoföl som grundstambokförs, eller ston som byter ägare som kommer att få dessa brev, och arbetet sker via Svenska Russavelsföreningens registratur.

SvRAF vill i samband med detta understryka att alla friska och sunda gotlandsrusston är värdefulla i avelsarbetet och att detta bara är ett sätt att uppmärksamma ägarna att de har djur som av olika orsaker rent härstamningsmässigt kan utgöra ett gott tillskott i avel.

Enligt uppdrag

Odensala 2017-04-01

Liselotte Erixon

Svenska Russavelsföreningens registrator

Facebook User Timeline

Close
personal training cert