Gotlandsrusset

Ponnyn för alla åldrar

Gotlandsrusset är en liten häst med ett stort register. Kan det mesta som alla andra hästar också kan. Russet har ju använts som rid och dragdjur sedan urminnes tider. Stark, klok, uthållig, samarbetsvillig och med ett vänligt sinne är russet en utmärkt familjehäst.

En svensk kulturklenod

Även om russet är en liten häst, sett till mankhöjden, är det en stark och viktbärande ponny. Kan mycket väl ridas av vuxna, som inte är allt för tunga. Detta är till fördel då de kan utbildas av erfarna ryttare för att tävlas av barn. I bruks och skogsarbete har russet sin givna plats. Russet kan hjälpa oss med många körslor på gården, som att köra ut vatten och foder till hagarna, dra fram ved från skogen, harva ridbanan och mycket annat som kräver en lugn och stark liten häst, som dessutom är billig i drift.

Att använda russet som fortskaffningsmedel, både under ryttare och framför vagn, är ett miljövänligt och billigt sätt att uträtta vissa ärenden.

Vill man tävla finns tävlingar i alla discipliner, där russ kan hävda sig väl. Inom ridsportens grenar (hoppning, dressyr och fälttävlan) krävs tyvärr att ryttaren är under 13 år, om russet är B-ponny. Inom övriga grenar är det fritt fram för vuxna russryttare. Många lokalföreningar anordnar även rena russtävlingar för sina medlemmar. Inom många grenar återfinns russ ofta på medaljplats i SM. T.ex. körtävlan, skogskörning, brukskörning och bruksridning.

Den vanligaste tävlingsgrenen för russen är dock ponnytravet. Det finns nog inte någon häst i den storleken, som kan trava så fort som russen. Ponnytravet engagerar många ungdomar, som senare blir aktiva inom travsporten. Vissa russ är lämpligare än andra för trav, men de flesta russ kan tränas upp till goda ponnytravare. Att vara en god travare innebär inte att de inte kan prestera även inom andra områden.

Förutom sin stora användbarhet är russet även en mycket sund och frisk häst, som inte så ofta är sjuk eller skadad. Det är också vanligt att russen blir mycket gamla och är aktiva hela livet.

Vi skall heller inte glömma att Det Svenska Gotlandsrusset är en av Europas äldsta hästraser, och Sveriges enda inhemska ponnyras, som använts av människan sedan mer än 6000 år. Alltså en ras att vara stolt över, oavsett om man har ett eget russ eller ej.

Russtrav

De flesta russ används som barn- och familjeponnyer. Majoriteten av de tävlande russen finns på travet, men det finns också en hel del som är ute i ridsportgrenarna.

Russets enastående travförmåga finns beskriven på flera platser i litteraturen, så även dess uthållighet. Mest känd är väl historierna om tappre Olle 2, som gick dagsetapper på uppåt tio mil och som travade ikapp med stora travare, vilka fick se sig slagna gång på gång. Han skall ha travat en mil på 28 ½ minut!

Redan 1919 uppmättes kilometertiden 2,11 på distansen 2 260 meter och gräsbana. Russet var en valack med namn Lilleputt och var en ”vanlig” vagnshäst. Värt att notera är att världsrekordet i dagsläget (2022) i ponnytrav innehas av Tuffing på tiden 1.34,8. Bästa stoet Thyra Tyrann på tiden 1.34,9. Båda hästarna är helsyskon.

Russtrav har funnits på Gotland sedan sekelskiftet, och intresset spreds till fastlandet vid 1950-talet, i och med att kuskarna tog russtravarna med sig dit för att visa upp sig. Intresset har sedan ökat stadigt, för att de senaste åren ökat lavinartat. De ungdomar som nu tar licens och vill börja tävla, behöver ha tag i ponnyer med förutsättningar att bli duktiga tävlingsponnyer.

Facebook User Timeline

Close
personal training cert